adtech

4 Ocak 2010 Pazartesi

BALIK MENÜSÜ

.

Sizi bilmem bizim eve kışında bahar gelir, çiçek açar. Hemde 3-4 günde bir tazelenir çiçeğimiz :))))

HAMSİ ÇİÇEĞİ

ben meğerse ömrümün 25 yılını boşa yaşamışım; insan turşu kavurma ve hamsi tava olmadan yaşadığı hayatı niye dolu sanırki, mğer bomboşmuş o yıllar bomboş.....
Buı sene pek mümkün olmasa da aslında bu menü illa ki çorba ile başlar, başta naneli şehriye çorbası,
peşinden hamsi  tava

yanına da harika turşu kavurma
ve tabii brokoli salatası



üstüne de mis gibi çay....




Nasıl mı yapılırlar. Tabii ki çok kolay ve çok da ucuz
Hamsi en güzel Hamsi Tava ile yenir. Ne kurur fırında yapılan gibi , ne de ağırlaşır kızaran gibi, lokumun biraz daha çıtır hali olur tavaya giden hamsi..
Hamsiyi alıp temizleyin ya da balıkçıya temizletin. Kafa kopar, iç organlar gider ama kılçık kalır temizlenirken.
Ardından 1-2  damla sirke damlatılmış suda 10 dk kadar bekletin, yıkayın. Ama Allah aşkına iç organları temizlenmemiş, yok şurası kırmızı kalmış diye kazımayın; tadı bozuluyor.

Sonra süzgeçte süzdürün fazla suyu gitsin. Göz kararı mısır ununa sadece tuz atın, hamsileri mısır ununa bulayıp tavaya çiçek gibi dizin. Dış tarafı önce  saat yapar gibi (12.3.6.9) çizgilerine 1-2 hamsi dizip sonra aralarındaki boşluğu doldurun ( tüh ya, niye çekmedim ki fotolarını) neyse mantık basit; kuyruk kısımları içe gelecek şekilde 3,6,9,12 hizasında dizdikten sonra iç kısmı da düz çizgi halinde yerleştirin.
En son dizme işi bitince de üzerine salataya yağ gezdirir gibi yağlayın. Ama yağlı bi salata yaptığınızı düşünün.
Pişerken çok temel bi kuralı ben ne yazık ki  HS (Hamsi Tavadan Sonra)  hayatımın 2. yılında öğrendim .Oturup bir de boşa geçen 1 yıla üzüldüm. Tıpkı 25 seneye üzüldüğüm gibi....
Olay şu; çatalın arkası ile pişen hamsilere bastırın ama çok ezmeyin, bu daha iyi pişip çıtırlaşmayı sağlıyor.
Efendim herkesin evinde çevirme kapağı olmaz, ondandır ki; çevirme işi için büyük bir servis tabağı yeterli olur.
İşte bu tabak,kapak ile tersini çevirin bi güzel çıtırlaştırıp afiyetle götürün: ))

Turşu da şöyle kavurulur:

Bilimum turşu Çeşidi , resmen Allah ne çeşit verdiyse hepsi olur,  tuz oranına göre 20 ila 40 dk arası suda bekletilir. 1 kase kavurma için 2  kocaman soğan tereyeğ+ sıvıyağ ikilisi ile güzelce kavrulur.
Ardından turşu süzdürülür, o da bayağı suyu çekene kadar pişirilir.
Üzerine pul biber süper olur. Yani aslında turşu kavuma bildiğiniz, soğanlı yemek gibidir.
Zaten iyice tuzunu da alırsanız yemek sanıp 1 kocaman kaseyi tek başınıza bitirebilirsiniz..

Gelelim BROKOLİ  SALATASI na;
Brokoliler ve karnabahar  haşalanır. Üzerine nar ekşisi ( eğer çok ekşi ise şeker atın çok az, çünkü biraz tatlımsı olması lazım; ya da nar ekşisi sosları kullanın) + 1-2 damla limon + zeytinyağı + tuz  ile şahane bi salata sosu yapıp dökün.
Son olarak da mısır konservesi ile brokoli kokusunu iğrenç bulan Erdem'in, Karnabaharı sevmeyen Çiğdem'le ypatığı "sen yemezsen ben yiyim mi ?" pazarlığının ne anlama geldiğini anlarsınız.
Sağlık , sıhhat olsun :)))


.

Hiç yorum yok: