adtech

6 Ocak 2010 Çarşamba

ARABAŞI

 İş bu Arabaşı Çorbası  Huriye Türkoğolu Salur'un inadına ve ondan alınan şevk ile yapılmış olup, afiyetle yenilip cümleten mutlu olunmuştur. :)))) { Sözleşme metni oldu di mi?}

Gelelim asıl anlatımaaaa, Öncelikle yine şifa kaynağı, sıcacık , mükemmel tadlı, kesinlikle doyurucu  ve aslında da kolay bi tarif. Acılı tadı size, acısız tarifi de çocuklara sağlık kaynağı oluyor.birde tavuğun her yeri ile yapılabilecek bir tarif. Ancak eğer bütün tavuk ya da but kullanacaksanız yağ miktarlarini azaltın.

Çorba için Malzemeler (15 porsiyon)

2  küçük Parça tavuk göğsü+ 1 küçük but ( ya da
2 lt su
1 er çay kaşığı toz biber, pul biber, karabiber
1 su bardağı un ( bu çorbaya kıvam vermek için kullanılıyor, ani azaltabilir 1 yemek kaşığına düşürebilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağ
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet tavuk bulyon tablet ( unu çok koyarsanız mutlaka kullanın)
2 yemek kaşığı nar ekşisi (sosu değilse + 1 talı kaşığı toz şeker)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Canın isterse 2 adet kemik suyu bulyon tablet
tuz

Çoğu zaman gece değil de akşam yemeği niyetine yiyince bizim evde nadiren hamuru pişer.
Çorbayı ben hem kıvamlı sevdiğim hem de Erdemim hamurunu sevmediği ve yaptırmadığı için 1 su bardağı unun tamamını kullanıyorum ben.
Ben tarifi parça tavuk üzerinden yazıcam. tekrarlıyorum, bütün tavuk kullananlar, daha az koysunlar.Evet yağı biraz fazla ama çok özel bir tarif yaptığınızı da unutmayın. tadı bişeye benzemedikten sonra niye ARABAŞI ile uğraşılsın ki??
Tavuğumuzu  tavuğun tadı tarifime uyarak nar ekşisi ve baharatlar ile 1 lt su da haşlıyorum. Tavuk liğme liğme olana kadar haşlanacak ama.
Haşlama işi bitince tavuğu tabağa alın ve elinizle didikleyin. Zaten çok haşlandığı için çok çabuk didilir.
Büyükçe bir tencerede yağları eritip, hatta hafif de yakarak; unu güzelce kavurun.eğer un topaklanırsa yağ ekleyin, cıvık kıvamlı olamlı.
Salçaları ekleyin.Hafif kavurun. dikkat yakmayın !! Şimdi hafif katılaşacak,ama yine çok katı olur kavrulamazsa yağ ekleyin. 1 lt kadar soğuk su ekleyip çırpma teli ile karıştırın ve topaklanmasına izin vermeyin.
Kaynamaya yakın, tavuğun sıcak suyunu da ekleyin kaynayana kadar karıştırmaya devam.
5 dk kaynatın.
Eğer kıvam yoğun gelirse, kaynar su ekleyip, kıvamı istediğiniz kadar açabilirsiniz
bulyon tabletlerin her 2 sinide atın içine.
Didilmiş tavuğu ekleyin, 10 daha kaynatın.
Şimdiiii, evet gelelim püf noktalara...
Tavuk kesinlikle çok haşlanacak.
Tavuğun lezzeti tarifi kesin uygulanacak.
Bu çorba çok kaynamalı, yani tadı birbirine iyice geçmeli tarifin.
Nar ekşisi koyunca limonlamış oluyoruz, ama üzerine bol pul biber ve limon eklemek şahane lezzetlendirir.

Gelelim Hamura....( Huriye Hanım Tanıdınız mı?)
Hoş bu aslında bi çeşit jöle..


Hamur içinse ölçü çok basit
1 ölçü un
4,5 ölçü su
tuz
(Kayserililer için söylüyorum, eğer Ova un sa ölçü 1e 5.5, benim ki Sinangil Un o yüzden 1e 4.5)
Un ve suyu soğuk olarak yavaşça karıştırıp bi taraftan çırpın.
Tuzu ekleyin.
Kaynayana kadar yavaş yavaş karıştırın dibi tutmasın.
Kaynadıktan sonra altını kısın.
5-10 dk daha ara ara karıştırarak, unun çiğsi tadının gitmesi maksadı ile kaynatın.
ıslatılmış düz bi tepsiye, 2 cm yüksekliği geçmiycek biçimde dökün.
İyice soğutun. Yani aslında 2 saat önce falan yapılmalı.
Eh artık bilenler bilmeyenlere anlatır, isteyen kaşığa hamurualıp, onu da çorbayas daldırıp çiğnemden yutar. ya da keyfi bilir çiğneyerek yutar.
Ama en nihayetinde bana dua eder :))) Di mi ?
efendiiim, her zaman olduğu gibi sağlık ve sıhhatiyle afiyet olur inşallah....

Hiç yorum yok: